Sadok.vln.dp.ua

Садок

Имя: Пароль:

Топ 10

Останні коментарі

Теги

28 Вересень 2015

Як правильно посадити малину восени

Як правильно посадити малину восени

Як відомо, осінь чи не найсприятливіший сезон для посадки багатьох дерев і чагарників. І малина не є винятком, адже саме в осінні деньки досвідчені садівники намагаються приділити їй побільше уваги, щоб в наступному році мати хороший урожай улюбленої ягоди. При цьому багатьох цікавить, коли садити малину восени, так, щоб вона встигла вкоренитися і добре перенесла зиму.

Коли садити малину восени

Терміни посадки малини восени варіюються залежно від кліматичних особливостей регіону та специфіки сорту. Так, навесні краще висаджувати зелені саджанці, а влітку — саджанці, вирощені в контейнерах. Осінню пересадку малини здійснюють після того, як вона визріє. Основним показником готовності малини до посадки на нове місце є бруньки, які до кінця сезону розвиваються на кореневій шийці рослини. На більш ранніх сортах вони проглядаються вже до середини вересня, а на пізніх — у жовтні. Завершити роботи по посадці і пересадці рослин необхідно не менше, ніж за 20 днів до початку морозів, щоб пагони встигли вкоренитися.

 

 

Вибір ділянки для малинників і підготовка грунту

Малина — теплолюбний чагарник, тому для його посадки краще виділяти ділянки сонячні, захищені від вітру. Небажано садити малину поруч з картоплею, помідорами, полуницею і плодовими деревами, оскільки вони страждають від одних і тих же хвороб і шкідників. Більше підійдуть ділянки, де раніше росли овочі, агрус і смородина. Рослина краще росте на легких та родючих грунтах. А супіщані і піщані грунти потрібно буде регулярно удобрювати і поливати.

Садівники знають, що правильна посадка малини восени вимагає ґрунтовної підготовки грунту. Зазвичай за місяць-півтора до висадки рослин обрану ділянку очищають від багаторічних бур’янів і перекопують. При перекопуванні і підготовці ям або траншей ділянку удобрюють. Для цього на 1 квадратний метр вносять 10-30 кг перегною або компосту, близько 50 г сірчанокислого калію і 60-80г суперфосфату. Торфові грунти збагачують піском (4 відра на 1 м кв.).

Посадковий матеріал

Щоб зрозуміти, як правильно посадити малину восени, потрібно також знати і що саме садити, а конкретніше, який посадковий матеріал буде більш продуктивним. Зазвичай фахівці, говорячи про осінню посадку малини, рекомендують вибирати для цього не великі і дорогі кущі з десятком пагонів, а середні і навіть тонкі саджанці, у яких не більше трьох доспілих стебел і розвинена мочкувата коренева система. Перед посадкою їх обрізають, щоб довжина саджанця не перевищувала 35 см.

Способи посадки малини

Найчастіше при підготовці ділянки садівники відразу ж і визначаються, як правильно посадити малину восени, а точніше, який спосіб посадки використовувати — траншейний або ямковий.

1. Траншейний спосіб посадки

Для саджанців заготовляють траншеї глибиною в 40-45 см і шириною — 50-60 см. Рослини розміщують у траншеї на відстані близько 40 см, а проміжок між борознами в 1,5 м. Уже під час підготовки борозни в неї і вносяться добрива. При наявності родючого верхнього шару ґрунту траншея заповнюється ним замість добрива, а безпосередньо при посадці можна додати ще й золу. Правда, застосовувати її потрібно обережно, щоб в грунті не було високого вмісту лугу. Не можна при висадці використовувати азотні добрива, оскільки вони можуть зробити негативний вплив на розвиток і зимівлю рослини.

Під час посадки коріння занурюють у розчин на основі коров’яку з глиною, опускають в борозну і акуратно присипають грунтом, періодично струшуючи паростки, щоб грунт рівномірно пристав до коріння. Далі рослини потрібно добре полити, а грунт навколо них ущільнюють і мульчують.

Багато хто вважає, що правильна посадка малини восени траншейним способом передбачає ще й особливе розташування самих борозен, які повинні направлятися з північного сходу на південний захід або з півночі на південь. Це дозволить в ранкові та денні години відкрити більший доступ до малині для сонячних променів.

2. Ямковий, або кущовий спосіб посадки

Разом з тим посадка ремонтантной малини восени вважається більш ефективною, якщо її здійснювати ямковим, або кущовим, способом. Як і траншеї, ями заготовлюють завчасно. Зазвичай їх роблять до 60 см в діаметрі і глибиною до 40 см. Міжряддя зазвичай залишають не менше 1,5 метра, а відстані між самими кущами — 0,7-1 м. Дно ям заповнюють добривом або верхнім родючим шаром ґрунту, який при посадці розпушують. Висаджують акуратно, з ущільненням ґрунту, рясним поливом і мульчуванням.

Коли можна пересаджувати малину восени

Часто замислюючись, коли садити малину восени, садівники паралельно задаються питанням про переміщення деяких кущів. Пересадка малини здійснюється в ті ж терміни, що і висадка саджанців. Головне, заздалегідь вибрати молоді потужні кущі з добре розвиненими країнами і обрізати їх на рівні метра від коренів. Одночасно з пересадкою малини восени можна заготовити і кореневі живці, про спосіб розмноження якими вже розповідалося раніше.

Установка шпалер

Поряд з рекомендаціями про те, як правильно садити малину восени, часто радять призвести підв’язку малини після висадки. Зокрема, при траншейному способі посадки пагони підв’язують за принципом шпалери. В такому випадку кущі висаджують на 70-сантиметровому відстані, розміщуючи в лунках по два саджанця, а міжряддя роблять до 1,8 м, щоб малина добре просвічувалася сонцем.

По краях рядів забивають стовпці, між якими на висоті в 1 м натягується шнур або оцинкований дріт з діаметром не менше 4 мм. Якщо ряди довгі, то рекомендується встановлювати і кілька додаткових стовпців. До натягнутого дроту щільно прив’язують пагони малини на 10-сантиметровій відстані один від одного. На наступний рік натягуються ще два дроти на висоті 0,3 і 1,5 м. Нижній шар необхідний для прив’язки молодих пагонів, а верхній пригодиться для підв’язки більш рослих пагонів. Конструкція зі стовпців з дротом і підв’язаними на ній стеблами малини і називається шпалерою. Даний прийом допомагає компактно розмістити кущі та забезпечити до них рівномірний доступ світла.

При грамотному підході до посадки малини восени вже наступного року збирають непоганий урожай. Залишається тільки убезпечити молоді саджанці від холодів і зайвої вологи, укривши кореневу систему опалим листям, а пагони — поліетиленом, натягнутим на каркас.

Прочитано: 1170 раз(и)


Коментарі


Copyright &copy 2009-2024 https://sadok.vln.dp.ua/

| Новини| СП по садовим рослинам та супутнім товарам| Календар садівника| Відеоуроки| Мої рослини на продаж| Виноград| Суниця-полуниця| Плодові дерева| Персики, нектарини| Ягідні кущі| Садові квіти| Добрива, хімікати, освітлення, полив, поради| Ландшафтний дизайн, декоративне садівництво |